Comparacions odioses

Viure en un món global havia de tenir algun inconvenient. Per exemple que un mateix text pot ser traduït a diversos idiomes i si es un text teatral pot ser representat en cadascun d’aquests idiomes. I si la traducció d’un text ja fa honor a la frase feta –traducció/traïció– la posada en escena encara pot ser mes esgarrifós. I per exemple un botó,

Agost, text de Tracy Letts, s’ha traduït al català i al castellà. A casa nostra l’ha portat als escenaris el TNC, a Madrid, el Centro Dramàtico Nacional. Si per algun casual algú volgués posar de costat els dos muntatges (diga-li viatge amb AVE, diga-li youtube) es trobaria posant de cara Amparo Baró i Anna Lizarán per un costat, i Carmen Machi i Emma Vilarassau per l’altre. I el millor que es podria dir es que un repartiment diferent pot transformar radicalment un text. Hi haurà detractors i defensors a cada costat, però el que primarà serà la primera versió que s’ha vist.

Burundanga, de Jordi Galceran també s’ha vist en la llengua de Cervantes, i això es tot un elogi per la dramatúrgia catalana,  que el I Torneig de Dramatúrgia Catalana (celebrat al festival Temporada Alta de Girona) ja es va encarregar de demostrar-ne el bon estat de salut.  I no tal sols el textos Catalans triomfen fora de casa, sinó que també les produccions, com per exemple Julio Manrique porta de Gira Coses que dèiem avui/Cosas que hoy decíamos de Neil LaBute fins a Madrid, on fa temporada fins el 13 de maig i això de traduir-se un mateix l’obra per poder fer una gira mes enllà de Catalunya hi ha qui ho entendrà com un preu a pagar, i coneixent la brillant trajectòria del Sr. Manrique, crec que es més aviat un reconeixement.

I en son tan sols un exemple d’èxits del teatre que poc o molt porten sang catalana, algun dia haurem de parlar mes aviat dels fracassos, començant per la poca presencia catalana als premis MAX d’enguany.

Anuncis

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s