Molt més que teatre

Aquest país ha fet un pas. Un gran pas com a país reconeixent els nostres herois, herois que van deixar la vida, la joventut, els ideals i moltes coses més en una batalla que ha passat a la història i també a l’oblit.

A les acaballes de la guerra en un intent desesperat de resistir fins al final el govern de la república mobilitza La Quinta del Biberó, els joves de 16 i 17 anys que pràcticament sense saber-ne res de la vida es veurien obligats a aprendre la lliço més dura de les seves vides. I enviats a la primera (i última) línia de defensa que li quedava a la República: l’Ebre. La batalla de l’Ebre.

Si be del que desperta l’obra als espectadors en parlarem després, deixeu-me dues línies sobre la dramatúrgia i la posada en escena, senzilles i austeres, efectives i sòbries. No seria propi d’un espectacle com aquest investigar nous formats ni fer filigranes per tal d’enlluernar al públic. Una concatenació dels relats en primera persona de diversos protagonistes – reals ,  amb noms i cognom s – que varen viure i alguns fins i tot sobreviure aquest capítol de la història; entrellaçats amb unes breus peces de música clàssica, Monteverdi principalment.

Tornat a l’important de l’espectacle, era, és i será  necessari que aquest País (i el del costat) recordar contínuament la barbàrie del que es capaç el ser humà. Aquí i allá. Ara i abans. Perquè qui no coneix la història está condemnat a repetir-la, i Lluís Pasqual i els valents Joves de la Kompanyia Lliure repetiran nit rere nit aquesta tragèdia moderna que pesa sobre les nostre espatlles perquè no les haguem de tornar a carregar damunt les nostres consciencies.

Un gran encert del festival Temporada Alta i el teatre Lliure i El centro Dramático Nacional contribuir així amb un teatre que es molt més que teatre.

Anuncis

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s